Sahliza Binti Haji Jani @ Hj Abdul Halim

Sahliza Binti Haji Jani @ Hj Abdul Halim

Tuesday, November 27, 2012

PanTun LaWak Tak HinGat


Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Kat pasaraya tak ada hutang hutang
Kalau nak, bayar, Cash On Delivery


Kalau ada jarum yang patah
Jangan di simpan di dalam peti
Kesian betul dengan kau ni
Jarum patah pun kau simpan dalam peti
.



Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama si kucing belang
Kalau kau berani kejarlah kucing tu
Mesti kau kena cakar sampai berbelang-belang gak..




Kajang Pak Malau kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat
Kain aku, si pencuri yang sapu




Rumah Pak Mamat di tepi sawah
Pakai langsir berwarna biru
Ooi Pak Mat, langsir warna biru tak lawa lah
Pakailah warna kuning ke, hijau ke, kelabu asap ke
.

 
Air pasang dalam surut pukul lima
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga
Haloo nyonya, mau tanya sikit
Siram pokok bunga aje, tak jual sayur ka?


Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Kalau padi tu belumlah masak
Janganlah tuai, taklah layu-layuan.
.

 
Limau purut masak di dahan
Batang selasih condong uratnya
Limau purut tak boleh makan
Nanti sakit perut nak kena cari ubat.

 
Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Buat apa nak ke Pulau Pandan yang jauh tu
Pergi aje ke Kampung Pandan



Sorong papan tarik padan

Buah keranji dalam perahu
Tolonglah jangan makan buah keranji tu
Nanti badan kau orang berbau
  
Hayya Cik Siti, perempuan banyak muda
Ana banyak takut jalan tutup mata
Memanglah takut kalau jalan tutup mata
Sebab takut terpijak lubang Indah Water

Encik Baba jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit jerit
Sampai hati Cik Aminah ketawakan saya jerit-jerit
Mentang-mentanglah saya jatuh dalam parit


Buai laju-laju
Sampai Pokok Sena
Woii, jangan buai laju-laju
Nanti kang tercampak kat pokok sena

Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap
Cucur atap tak sedap
Cucuk pisang, cucur udang, haaa tu sedap
 

 





























Sunday, November 25, 2012

story hari ini - durian crepe

Adikku beli Durian @rm100 wah banyaknya dengan rambutan berbakul bakul, adik beli di dusun durian @cyberjaya area, pehtu sama sama wat durian crepe dgn kakak juga, sapa nak resipi boleh google la, adik rajin masak sotong panggang portugis, sup ayam, daging paprik, sayur kangkung dan sambal ketuk wah sedapnya makan nikmat sungguh, trm ksh adik mesti adik penat memasak..
penat

Saturday, November 24, 2012

Story hari ni - KendUri KaHWin

Ri ni gi majlis kenduri kahwin En Azwar Taffar (BEP Arkitek)anak lelaki dia kawin, siapa kije dalam bidang construction mesti tahu BEP Architect kan, Architect termashyur di Malaysia, SYabas BEP